Tot en met 5 augustus zijn wij alleen bereikbaar per mail via support@fruto.nl

WordPress child theme

Hoe werkt dat?

Het WordPress child theme

Wat is een WordPress child theme

Een WordPress Child theme is belangrijker dan je denkt bij het maken van je WordPress website. Het is een WordPress thema, dat alle functionaliteiten bevat van het hoofd thema (het parent theme). Wil je echter aanpassingen gaan doen aan dit hoofd thema, dan komt het child theme om de hoek kijken. Middels een child theme kun je aanpassingen doen aan je parent theme, zondat dat je je zorgen hoeft te maken dat deze, bij een update, worden overschreven. Je voorkomt dus dat jouw aanpassingen, waar je zo druk mee bent geweest, teniet worden gedaan.

Voorbeeld child theme

Een child theme geeft je dus een veilig manier om jouw WordPress thema aan te passen. Je kunt nieuwe functionaliteiten toevoegen of bestaande wijzigen. Kleuren aanpassen en onderdelen weglaten (én toevoegen!).

 

De voordelen van een WordPress child theme

Je aanpassingen gaan niet verloren!

Zoals aangegeven kun je met een child theme aanpassingen doorvoeren aan je WordPress thema, zonder dat deze bij een update verloren gaan. De kans is namelijk groot dat wijzigingen worden overschreven zodra er een thema update beschikbaar is. Vaak gaat dit automatisch. Je kunt zeggen, dan update ik niet, maar dat komt de veiligheid niet ten goede!

Veiligheid en updaten van WordPress

WordPress en je thema updaten zonder zorgen, daar is een child theme voor. Je mist dus geen essentiële (veiligheids)updates. WordPress is het bekendste CMS ter wereld en daarmee ook gevoelig voor hack aanvallen. Een rede te meer om zo snel mogelijk updates en patches door te voeren zodra deze beschikbaar komen.

Houdt je thema overzichtelijk

Last but not least: Houdt je thema overzichtelijk. Ga niet rommelen in een bestaand thema, maar kies voor een child theme. Zo weet je altijd wat je waar hebt aangepast. Voeg commentaar toe aan je code, om het nog overzichtelijker en overdraagbaar te houden.

Hoe maak ik een WordPress child theme?

Er zijn verschillende manier om een WordPress child theme te maken. Het mooist is om dit zelfstandig te doen. Zo houdt je je child theme het netst. De makkelijkste manier is om een plug-in je het werk uit handen te laten namen. Enkele goede plug-ins voor het maken van een child theme zijn Child Theme Configurator en Child Theme Creator.

Sommige gekochte thema’s bieden standaard een child theme aan, vergeet ook dat niet te bekijken. Upload dit child theme naar de juiste map en je kunt aan de slag.

Zelf een child theme maken? Dit zijn de stappen


/*
Theme Name: Naam van je thema
Theme URI: https://jouwwebsitestaathier.nl/
Description: Vul hier een korte beschrijving in van het thema
Author: Jouw naam ;-)
Author URI: https://jouwwebsitestaathier.nl/
Template: belangrijk! De exacte naam van je hoofd thema
Version: 1.0.0
*/
@import url("../hoofd-thema/style.css");

// Jouw eigen CSS komt hieronder te staan

Niet alle regels zijn verplicht, maar zorg er in ieder geval voor dat de volgende regels er in staan:

 • Theme Name
 • Template
 • De CSS @import regel

Template bestanden aanpassen zonder dat deze overschreven worden

Kies nu jouw child thema als je nieuwe thema (weergave -> thema’s -> jouw thema). Gefeliciteerd! Je child theme is geboren!

Nu je de basis van je child theme hebt opgezet kun je aan de slag met het aanpassen van een aantal pagina’s. Laten we er vanuit gaan dat je de single post pagina wilt gaan aanpassen. Dit is de pagina die het detail van bijvoorbeeld je blog bericht weergeeft. In de template map is dit single.php. Stel nu dat je dit in je hoofd thema gaat overschrijven, je zet de uitgelichte afbeelding rechts, pimpt de comments wat en voegt er nog een mooie knop aan toe die direct naar je contactformulier leidt. Dit werkt allemaal hartstikke goed, tót er een update van je thema komt. Weg aanpassingen, je kunt weer opnieuw beginnen.

Wat je had moeten doen is het volgende: Maak een kopie van single.php en zet deze in je child theme map. Ga deze nu verder aanpassen, zoals hierboven. Wanneer er nu een update van je thema komt, dan is er niets aan de hand, je child theme map blijft immers onaangeroerd.

Een afbeelding voor jouw WordPress thema toevoegen

Om jouw WordPress thema nog mooier te maken kun je een afbeelding (screenshot) aan je themamap toevoegen. Maak een mooi plaatje dat de uitstraling van je thema laat zien. Deze afbeelding heeft idealiter een afmeting van 1200px bij 900px. Noem deze afbeelding screenshot.png en sla deze op in de root van je child theme map. Wanneer je het thema installeert zie je deze afbeelding in het overzicht (weergave -> thema’s).

Wordpress Thema Kiezen

Gebruik van Functions.php in een child theme

Dit artikel wordt nog aangevuld, maar wil je nu meer weten? Wij helpen je graag verder. Bel 033 879 55 22.


function my_theme_enqueue_styles() {

  $parent_style = 'parent-style'; // This is 'twentyfifteen-style' for the Twenty Fifteen theme.

  wp_enqueue_style( $parent_style, get_template_directory_uri() . '/style.css' );
  wp_enqueue_style( 'child-style',
    get_stylesheet_directory_uri() . '/style.css',
    array( $parent_style ),
    wp_get_theme()->get('Version')
  );
}
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'my_theme_enqueue_styles' );

Opdrachtgevers geven ons gemiddeld een 9.5

Daar zijn wij onwijs trots op!

op basis van 20 reviews, lees ze hier allemaal!